Hvordan kan man blive tandlæge?

Har du altid haft et ønske om at blive tandlæge? Men ved du ikke, hvordan du konkret skal bære dig ad med at realisere denne drøm? I så fald er du havnet på den helt rette side.

Hvis du har et ønske om at blive tandlæge, skal du naturligvis indstille dig på, at det kræver en del år på skolebænken. Der er derfor ikke tale om en kort erhvervsuddannelse, der kan være færdig på et par år.

Det er dog ikke noget, der ændrer på, at du selvfølgelig skal følge din drøm om at blive uddannet tandlæge. Inden du kaster dig ud i det, skal du dog være sikker på, at det er det rette for dig, da vejen er lang.

Det tager fem år at blive tandlæge

Har du planer om at uddanne dig som tandlæge, skal du være indstillet på, at det tager fem år. Dette forudsætter, at du i forvejen har en gymnasial uddannelse, da det er krævet, hvis du skal optages på uddannelse som tandlæge.

Helt konkret skal du både gennemføre en bachelor- og kandidatuddannelse i odontologi. For at kunne komme ind på bacheloruddannelsen, skal du – som sagt – have en gymnasial uddannelse. Kandidatuddannelsen kan du først komme ind på, når du har gennemført bacheloruddannelsen.

Det vil sige, at det er din bachelor- og kandidatuddannelse, der i alt vil tage dig fem år. Inden da skal du også have gennemført en gymnasial uddannelse, som f.eks. en HHX eller en STX, hvilket også vil tage dig tre år.

Hvilke adgangskrav er der til uddannelsen?

Der er flere adgangskrav, du skal leve op til, hvis du ønsker at blive optaget på en bachelor i ondotologi. Det gælder blandt andet nedenstående:

  • Dansk A
  • Engelsk B
  • Matematik A

Derudover er der også et krav om, at du har gennemført en af de følgende kombinationer:

  • Fysik B og kemi B
  • Fysik B og bioteknologi A
  • Geovidenskab A og kemi B
  • Kemi B, biologi A og fysik C
  • Biologi A, fysik C og bioteknologi A

Hertil er det også et krav, at du kommer ud af din gymnasiale uddannelse med et ganske højt snit. Hvis du har et ønske om at komme ind på uddannelsen, skal dit snit være på minimum 10. Vær desuden opmærksom på, at adgangskvotienten er en kende højere i København.

Vær sikker på, at det er noget for dig

Inden du kaster dig ud på den lange vej til at blive tandlæge, er det meget vigtigt, at du sørger for at tage dig god tid til at overveje, om det er det rette for dig. Kan du f.eks. se dig selv arbejde hos en tandlæge Silkeborg i fremtiden?

Det er naturligvis svært at sikre sig, at det er det helt rette, når man ikke har prøvet kræfter med det. Inden du starter på din uddannelse, bør du dog have en klar fornemmelse for, om det er noget for dig eller ej. Ellers er der en risiko for, at du ender med at spilde din tid.